12.05.2016

4 věci, na které si dejte pozor, než podepíšete s majitelem bytu nájemní smlouvu

Absolvovali jste prohlídku bytu, který vám vyhovuje, a chcete si jej pronajmout? Než se rozhodnete podepsat nájemní smlouvu, dejte si pozor na tyto 4 věci.

Důkladná prohlídka bytu

Na prohlídkách, které absolvuji se svými klienty, se zaměřuji především na funkčnost dveří a oken. Dále zkontrolujte sporák, digestoř, lednici a další elektrospotřebiče. Častým nedostatkem je kapající baterie, nebo protíkající toaleta. Může se jednat o drobnosti, ale doporučuji na ně upozornit hned na prohlídce.

Pokud je byt vybaven nábytkem, určitě jej zkontrolujte vizuálně i zda funguje tak jak má. Pokud tomu tak není, opět na to majitele upozorněte.

Velkou nepříjemností může být vlhkost na stěnách bytu, s tím spojena plíseň. Dobře si rozmyslete, zda o takový byt máte opravdu zájem. Takový byt je totiž zdraví škodlivý.

Platby- kdy, kolik a kam

Dnes se vše točí kolem peněz, ale lidé o nich neradi mluví. Na prohlídkách se vždy ptám na přesný postup placení nájemného a dalších poplatků. Nebudete tak zaskočeni neplánovanou platbou, o které nepadlo ani slovo.

Ptejte se tedy na konkrétní datum, ke kterému si majitel představuje, že mu budete platit nájemné. Další platby za elektřinu, vodu, plyn a ostatní služby většinou bývají ke stejnému datu.

S majitelem si ujasněte, zda odběratelem za služby zůstane on, či se budou energie přepisovat na vás jako nájemníka.

Platby je možné zasílat majiteli na účet, nebo mu jej platit v hotovosti. Je to o dohodě.

Kauce (jistota)

Majitelé bytů mohou požadovat až šestinásobek nájemného jako kauci. Z praxe to ale bývá ve výši jednoho nájmu, jelikož si jsou vědomi, že dnes zájemci nejsou schopni tak vysokou kauci složit. Ta slouží jako jistota, že se k bytu budete chovat slušně. V případě poničení nábytku, či jiné škodě může majitel použít tuto kauci na náhradu škody.

S majitelem si ujasněte, v jaké výši kauci požaduje a kdy se má složit. Nejčastěji to bývá u podpisu nájemní smlouvy.

Předávací protokol

Jedná se o jednoduchý dokument, ve kterém je uvedeno vybavení bytu, stavy na měřidlech, počet předaných klíčů a další důležité informace o aktuálním stavu bytu. Zde je vhodné uvést nedostatky bytu, na které bylo upozorněno při prohlídce.

Rada na závěr

Vždy doporučuji svým klientům, že by mezi nimi a majitelem měla být určitá sympatie. Pokud není, dejte si pozor na 2 chytáky od majitelů, když si chcete byt pronajmout přímo od nich. Jestli nemáte žádné zkušenosti s pronájmem bytu, pronajměte si byt přes realitního makléře.


Líbil se vám článek?

Autor článku

Petr Ejem

Autor projektů RealitníPoradce.netRealitníAsistent.netPetrEjem.cz

Nejnovější poptávky