21.03.2016

Dvougenerační bydlení – ano či ne

Pokud už máte jasno jak by mělo vypadat vaše nové bydlení a váš plán zahrnuje takzvané dvougenerační bydlení, podívejte se spolu se mnou na několik výhod, ale i nevýhod. Předně musím uvést, co vlastně daná možnost zahrnuje. Už samotný název napovídá, že jde o soužití dvou generací lidí. Nejčastěji jde o mladý pár, který žije ve stejném bytě, nebo domě s rodiči jednoho s partnerů. A i když mnoho lidí tuto možnost automaticky zavrhuje, musím říci, že ne vždy je zcela tak špatná, jak si myslíme.

Jaké jsou výhody dvougeneračního bydlení

Začneme určitě samotnými pozitivy. Ne vždy musíme vidět vše tak černě. Jsou totiž situace, kdy lze dvougenerační bydlení vyřešit i tak, že se obě rodiny v podstatě vůbec nepotkávají. A to díky takzvaným dvougeneračním domům. Ty mohou mít nejenom oddělená patra, ale mohou mít třeba i oddělené vchody. Díky tomu se tak můžete potkat se svými rodiči jenom minimálně, což je podobné, jako když se potkáte se sousedy třeba v běžných bytovkách, nebo třeba v panelových domech.

Výhodou tohoto řešení je určitě i jednodušší financování. Zatímco pro jeden pár by mohlo být finančně velmi náročné koupit celý dům, takto lze náklady rozložit mezi páry dva. Nehledě na to, že do budoucna se už téměř předpokládá určitá možnost dědictví, čímž se dvougenerační domy stávají i zajímavou investicí mladého páru do budoucnosti. Samozřejmě zde musím připomenout, že záleží na vzájemných vztazích. Na druhou stranu pokud jsou velmi napjaté, o dvougeneračním bydlení neuvažujte.

Pomoc v mnoha směrech

Dvougenerační bydlení má určitě i výhody spojené se vzájemnou pomocí. Jsou to drobné opravy, stěhování, práce na zahradě či okolo domu, stejně jako případné zajištění potravin. To vše mohou být výhody spojené s dvougeneračním domem. Lze tak poměrně zajímavě ušetřit mnoho starostí, které by jinak mohly přerůstat přes hlavu.

Pozor na osobní vztahy

Slíbil jsem shrnutí i hlavních negativ. Tady jsou. Obvykle jsou největším problém osobní vztahy. Je třeba si uvědomit, že jeden z partnerů bude žít pod vlastní střechou se svou tchýní. I když katastrofické scénáře nejsou na místě, stále je řada takových maminek, které ve své dceři, nebo ve svých synech vidí toho nejlepšího člověka na světě a nikdo kromě ní pro ni není dost dobrý. To je zkrátka riziko spojené se špatnými vztahy.

Problémem však mohou být také vztahy příliš dobré. Pokud od sebe aktuálně obě rodiny bydleli třeba několik desítek kilometrů, byly návštěvy spíše ojedinělé. Pokud byly spojeny třeba s tím, že rodiče přivezli základní potraviny a jídlo, byla to poměrně oceňovaná a někdy i vhodná pomoc. Život v jednom domě však může znamenat každodenní návštěvy a každodenní „pomoc“ tohoto typu. Rázem se tak mladý pár ocitá jako v takzvaném „mama hotelu“, což rozhodně není správná cesta k osamostatnění.

Vadit mohou i návštěvy nebo domácí mazlíčci

Dalším možným rizikem jsou třeba i návštěvy vašich kamarádů či známých. Je jasné, že mladí lidé se rádi pobaví a tak letní vysedávání a grilování na zahradě, nebo popíjení v bytě nemusí být vždy tím, z čeho budou rodiče nadšeni. Vadit ale může také domácí mazlíček, nehledě na to, kdo si ho pořídí. A to jsem zatím ještě nenakousl možnost pořízení potomka, který může také celkové soužití v dvougeneračním domě narušit.

Rada na závěr

Vybíráte bydlení a nejste si jisti, jaké zvolit? Pokud jste na úplném začátku, neváhejte mě kontaktovat. Pomohu vám zhodnotit vaši situaci a poradím jaký typ bydlení by byl pro vás nejvhodnější.

 


Líbil se vám článek?

Autor článku

Petr Ejem

Autor projektů RealitníPoradce.netRealitníAsistent.netPetrEjem.cz

Nejnovější poptávky