12.05.2016

4 věci, na které si dejte pozor, než podepíšete s majitelem bytu nájemní smlouvu

Absolvovali jste prohlídku bytu, který vám vyhovuje, a chcete si jej pronajmout? Než se rozhodnete podepsat nájemní smlouvu, dejte si pozor na tyto 4 věci.

Důkladná prohlídka bytu

Na prohlídkách, které absolvuji se svými klienty, se zaměřuji především na funkčnost dveří a oken. Dále zkontrolujte sporák, digestoř, lednici a další elektrospotřebiče. Častým nedostatkem je kapající baterie, nebo protíkající toaleta. Může se jednat o drobnosti, ale doporučuji na ně upozornit hned na prohlídce.

Pokud je byt vybaven nábytkem, určitě jej zkontrolujte vizuálně i zda funguje tak jak má. Pokud tomu tak není, opět na to majitele upozorněte.

Velkou nepříjemností může být vlhkost na stěnách bytu, s tím spojena plíseň. Dobře si rozmyslete, zda o takový byt máte opravdu zájem. Takový byt je totiž zdraví škodlivý.

Platby- kdy, kolik a kam

Dnes se vše točí kolem peněz, ale lidé o nich neradi mluví. Na prohlídkách se vždy ptám na přesný postup placení nájemného a dalších poplatků. Nebudete tak zaskočeni neplánovanou platbou, o které nepadlo ani slovo.

Ptejte se tedy na konkrétní datum, ke kterému si majitel představuje, že mu budete platit nájemné. Další platby za elektřinu, vodu, plyn a ostatní služby většinou bývají ke stejnému datu.

S majitelem si ujasněte, zda odběratelem za služby zůstane on, či se budou energie přepisovat na vás jako nájemníka.

Platby je možné zasílat majiteli na účet, nebo mu jej platit v hotovosti. Je to o dohodě.

Kauce (jistota)

Majitelé bytů mohou požadovat až šestinásobek nájemného jako kauci. Z praxe to ale bývá ve výši jednoho nájmu, jelikož si jsou vědomi, že dnes zájemci nejsou schopni tak vysokou kauci složit. Ta slouží jako jistota, že se k bytu budete chovat slušně. V případě poničení nábytku, či jiné škodě může majitel použít tuto kauci na náhradu škody.

S majitelem si ujasněte, v jaké výši kauci požaduje a kdy se má složit. Nejčastěji to bývá u podpisu nájemní smlouvy.

Předávací protokol

Jedná se o jednoduchý dokument, ve kterém je uvedeno vybavení bytu, stavy na měřidlech, počet předaných klíčů a další důležité informace o aktuálním stavu bytu. Zde je vhodné uvést nedostatky bytu, na které bylo upozorněno při prohlídce.

Rada na závěr

Vždy doporučuji svým klientům, že by mezi nimi a majitelem měla být určitá sympatie. Pokud není, dejte si pozor na 2 chytáky od majitelů, když si chcete byt pronajmout přímo od nich. Jestli nemáte žádné zkušenosti s pronájmem bytu, pronajměte si byt přes realitního makléře.


Líbil se vám článek?

Autor článku

Petr Ejem

Autor projektů RealitníPoradce.netRealitníAsistent.netPetrEjem.cz

Nejnovější poptávky

Pavel N.

hledá komerční ke koupi
Lokalita Praha, Praha
Druh Ostatní, Kanceláře, Sklady, Obchodní prostory, Ubytování, Výroba, Zemědělské, Restaurace, Administrativní budova, Činžovní dům
Užitná plocha min. - m2
Cena do 30 000 000 Kč
Uložit do oblíbených Odebrat z oblíbených

Pavel N.

hledá komerční ke koupi
Lokalita Jindřichův Hradec, Jindřichův Hradec
Druh Ostatní, Kanceláře, Sklady, Obchodní prostory, Ubytování, Výroba, Zemědělské, Restaurace, Administrativní budova, Činžovní dům
Užitná plocha min. - m2
Cena do 30 000 000 Kč
Uložit do oblíbených Odebrat z oblíbených