29.12.2015

Jak ušetřit za topení

Jako správce několika bytových domů se velmi zajímám o to, aby provoz těchto domů byl co nejekonomičtější a svým nájemníkům mohl nabídnout příjemné bydlení za nižší cenu. Co se týče energií, tak za vytápění svého bydlení utratíme nejvíce. I kvůli dnešním cenám vám poradím pár jednoduchých kroků jak topit efektivně a u toho ušetřit své peníze.

Teploměr

Lidé, kteří nemají teploměr většinou ani netuší, kolik mají teplotu ve své domácnosti. Když mají pocit zimy, jednoduše si přidají teplotu. To má ale za následek vyšší účet za topení. Přitom za každý snížený stupeň, protopíte i o tisíce korun méně.

Termostat

Díky termostatům se vyhnete přetápění svého domova. Nastavíte si vytápění na určité hodiny, či dny. Také si nastavíte v každé místnosti jinou teplotu, protože v koupelně a v ložnici mají často lidé rozdíl až 5 °C.

Závěsy

Pokud máte pod okny radiátory, určitě je nezakrývejte závěsy. Hrozí extrémní navýšení spotřeby tepla. Pro ekonomičtější vytápění je totiž nutná správná cirkulace vzduchu.

Doporučuji i za radiátor nalepit reflexní fólii. Ta odráží teplo směrem do místnosti.

Okna

V případě starého domu s původními okny je vhodné zapřemýšlet o jejich výměně za nová. Pokud nechcete měnit celá okna, nahraďte původní skla za moderní dvojskla. V případě, že bydlíte v nájmu a nechcete nic investovat, zatěsněte nedokonalosti silikonem. I taková maličkost ušetří nemalé peníze.

Větrání

Větrejte a to i v zimě! Doporučuji 2x denně a to především u plastových oken. Často jsem se setkal s lidmi, kteří nevětrají, v bytě mají těžký, vlhký vzduch a stěžují si na zimu. Takový špatný vzduch ale nelze ohřát. Navíc orosená okna jsou rizikem plísní.

Otevřete okna do průvanu, alespoň na 5 minut. Do vašeho domova se dostane čerstvý vzduch, který se během chvíle ohřeje teplem akumulovaným ve zdech.

Přes zimu nedoporučuji u moderních oken mikroventilaci.

Revize zařízení

Nechte si svá topná zařízení zkontrolovat odborníkem. Pravidelnou údržbou prodloužíte životnost a zajistíte tím nejekonomičtější provoz a bezpečnost vašich zařízení.

Vhodné teploty v domácnosti:

  • Obývací a dětský pokoj 21 °C
  • Kuchyně 21 °C
  • Ložnice do 20 °C
  • Koupelna až 24 °C
  • Vstupní chodba, hala do 20 °C

Líbil se vám článek?

Autor článku

Petr Ejem

Autor projektů RealitníPoradce.netRealitníAsistent.netPetrEjem.cz

Nejnovější poptávky

Pavel N.

hledá komerční ke koupi
Lokalita Praha, Praha
Druh Ostatní, Kanceláře, Sklady, Obchodní prostory, Ubytování, Výroba, Zemědělské, Restaurace, Administrativní budova, Činžovní dům
Užitná plocha min. - m2
Cena do 30 000 000 Kč
Uložit do oblíbených Odebrat z oblíbených

Pavel N.

hledá komerční ke koupi
Lokalita Jindřichův Hradec, Jindřichův Hradec
Druh Ostatní, Kanceláře, Sklady, Obchodní prostory, Ubytování, Výroba, Zemědělské, Restaurace, Administrativní budova, Činžovní dům
Užitná plocha min. - m2
Cena do 30 000 000 Kč
Uložit do oblíbených Odebrat z oblíbených