03.03.2016

Neexistující nemovitosti- najdete jich více než dost

Nejenom, že se s tím setkávám sám, v rámci své praxe a procházení jednotlivých inzerátů na realitních serverech. Setkává se s tím i řada mých klientů, kteří nakonec raději využijí mé služby, jelikož nemají nervy na jednání s podvodníky z řad mých „kolegů“. O čem konkrétně mluvím? O nabídce neexistujících nemovitostí. Něco, co zpočátku začínalo jako zajímavý a nevinný pokus o marketingovou strategii se dnes stává velmi využívaným nešvarem.

Jak vše funguje

Představte si sebe jako zájemce o konkrétní nemovitosti. Je jedno, zda jde o byt, nebo dům. Stejně tak je jedno, zda uvažujete o koupi, nebo třeba pronájmu. První, co uděláte, je návštěva konkrétních realitních serverů, kde si prohlédnete současné inzeráty. Buďte si jisti, že vás řada z nich na první pohled zaujme. Půjde o velmi lákavé nemovitosti v zajímavých lokalitách, za příznivé ceny. Je jasné, že právě ty vás zaujmou na tolik, že se rozhodnete inzerujícího realitního makléře kontaktovat. A zde začíná neustále se opakující scénář.

To první, co uslyšíte, budou báchorky spojené s tím, že nemovitost byla právě v tuto chvíli zarezervována, prodána, stažena majitelem… Zkrátka výmysly o tom, že vlastně nemáte možnost daný byt, nebo dům navštívit, stejně jako už nemáte možnost si ho koupit, nebo pronajmout. 

Lákavá alternativa je nabídnuta obratem

Poté, co si vyslechnete tyto povídačky, následuje vcelku přímá nabídka nemovitosti jiné. Podobná lokalita, parametry, pouze o něco vyšší cena. Ani zde si řada realitních makléřů neodpustí povídání o tom, že je to horká nabídka, která ještě nemá svůj inzerát a vy tak můžete být prvními zájemci, kdo si ji prohlídne. Stručně řešeno, jste postupně tlačeni do kouta, přičemž je na vás vyvíjen tlak spojený s tím, že jste to právě vy, kdo má takové štěstí, že narazil na něco jedinečného. Jak ale upozorňuji i své klienty, podobné finty nejsou v oblasti realitního trhu nic výjimečného. 

Vyrážíte na prohlídku

Pokud se necháte touto hrou zlákat, bude vás logicky čekat také osobní prohlídka. Je dobré si před odjezdem ještě prohlédnout onen fiktivní dům, či byt, který je dle slov makléře již zarezervován. To, co vás bude čekat v rámci alternativní nabídky (ano, té jedinečné a nové), bude něco diametrálně odlišného. Rozhodně to nebude nic, co jste očekávali. Pozor však na řadu nekalých praktik, které vás mohou dotlačit až k rezervační smlouvě. Pokud nemáte odolnou osobnost a dělá vám problém říci ne, můžete si mě vzít s sebou.

 

Proč se toto děje

Možná si pokládáte otázku, proč se vlastně něco podobného děje. Odpovědí je přitom hned několik. Ta první se týká toho, že makléř zkrátka musí vykázat nějakou činnost. Že je na první pohled zbytečná, to nemusí hrát roli. V rámci úspěšnosti makléře může u některých realitních kanceláří rozhodovat počet kontaktů, schůzek a dalších věcí.

Druhým důvodem je snaha ulovit zákazníka. Nabídka lákavých nemovitostí je tak cestou, jak se konkrétním makléřům ozvete sami. A jakmile získají váš kontakt, můžete se cítit jako štvaná zvěř. Ono nekončící kolečko nabídek, které jsou určeny „právě pro vás“, může trvat i několik měsíců. Ve skutečnosti se však jedná o něco natolik průměrného, že o dané nemovitosti ani nemá cenu mluvit.

Třetím důvod považuji já sám za ten skutečně nejvíce rizikový. Je spojený s tím, že se makléři zkrátka snaží prodat nemovitost. A to jakoukoliv a komukoliv. Ze své praxe se setkávám s řadou případů, kdy byli lidé pomocí mnoha manipulativních metod doslova dotlačeni ke koupi takové nemovitosti, kterou původně ani nechtěli. Začátek vypadal vždy stejně – telefonická poptávka inzerovaného domu, nebo bytu, který by jejich očekávání splňoval.

 


Líbil se vám článek?

Autor článku

Petr Ejem

Autor projektů RealitníPoradce.netRealitníAsistent.netPetrEjem.cz

Nejnovější poptávky