13.01.2016

Podlahová plocha bytu – velmi často údaj, který nesedí

Pokud jsme férovými lidmi, velmi často předpokládáme, že se bude férově chovat i osoba druhá. Třeba v situaci, kdy se rozhodneme kupovat nemovitost. Od současného majitele očekáváme, že nebude zakrývat vady a bude jednat narovinu. Za dobu své praxe jsem se setkal s řadou situací, které bohužel ukázaly, že ne každý prodejce jedná správně a férově. Mnohdy dokonce falšoval dispozice bytu, a to s ohledem na jeho podlahovou plochu.

Zisk pro majitele, prodělek pro vás

Falšování tohoto údaje v inzerátu je poměrně časté. V jedné z mých rad jsem se zaměřil na některé situace detailněji, kdy jsem uvedl příklady, kdy řada lidí do plochy bytu započítává například balkon, sklepní prostory a další místa, které však nejsou jasně a viditelně označena. Nyní se však zaměřím přímo na konkrétní podvodné jednání prodejců, kteří vědomě uvádějí, že jejich byt má větší výměru, než tomu ve skutečnosti je.

Vlivem toho se může stát, že za nemovitost zaplatíte mnohem více, než byste mohli. Velmi často totiž ceny nemovitostí vycházejí právě z celkové výměry, kdy je cena určována za jeden čtverečný metr. Pro vás, jako kupujícího je tak jednoduché vynásobit plochu bytu s požadovanou cenou a zjistit, kolik zaplatíte. Když ale údaj o rozloze bytu nesedí, je jasné, že platíme za místo, které nedostaneme. A výjimkou dnes nemusí být ani to, že takto lze prodělat statisíce korun.

Nesoulad čísel může vzniknout i omylem

Abych nebyl pouze kritický a neházel všechny prodávající do stejného pytle, musím samozřejmě dodat, že nesoulad reálu s papírem může být i administrativní chybou. V tomto případě o tom nemusí vědět ani developer, ani současný majitel. Zkrátka se řídí tím, co má na konkrétním papíře, který dostal v době vybudování, nebo v době své koupě. Mnozí developeři se raději kryjí několika procentní tolerancí.

Dalším důvodem, který nemusí souviset s neférovým jednáním současného majitele, je zmatek v pojmech. Ty se svým klientům snažím vždy vysvětlit, aby měli ve všem jasno. Je totiž rozdíl v tom, zda je označována plocha jako užitná, celková, podlahová nebo prodejní.

Nesoulad zjistíte poměrně snadno

Nyní už se dostáváme k tomu nejdůležitějšímu, a to k radě, jak vlastně daný nesoulad čísel zjistit. Za dobu své praxe jsem se setkal s několika situacemi, kdy mnoho lidí přišlo na chybnou výměru doslova náhodou. Plánovali koupi nového nábytku, který jim rozměrově neseděl. Poté už stačilo vzít do ruky metr a zjistit, že délka stěn je kratší, než je uváděno. A právě tento postup nejenom doporučuji, ale mohu ho také pomoci zrealizovat. Při prohlídkách nemovitostí jsem svým klientům nápomocen a tak samozřejmě mohu zajistit přeměření, které nám řekne, zda je uváděný stav skutečně reálný.

Žádejte slevy!

Co když dojde ke zjištění, že reálná bytová plocha skutečně neodpovídá tomu, co je na papíře? Vy jako kupující žádejte slevu. Tu žádejte i ve chvíli, kdy nesoulad zjistíte až po podpisu smlouvy. Pokud by na to prodávající nereagoval, kontaktujte svého advokáta.

Co s takovým bytem

Pokud už byt s chybně uvedenou podlahovou plochou koupíte, je rozhodně třeba uvést věci na pravou míru. Ušetří vám to budoucí starosti, a to ve chvíli, kdy se také rozhodnete k prodeji. Ideální cestou k uvedení věcí na pravou míru je geodet, který provede měření a následně nechá všechny související dokumenty s bytem, nebo domem přepracovat. A jelikož i toto přeměření stojí peníze, je možné i tuto cenu zahrnou do kompenzační slevy, o které jsem psal výše.

Pokud hledáte vysněný byt, přečtěte si můj seriál jak postupovat.


Líbil se vám článek?

Autor článku

Petr Ejem

Autor projektů RealitníPoradce.netRealitníAsistent.netPetrEjem.cz

Nejnovější poptávky