25.04.2016

Novostavby- je sleva reálná

Když cokoliv kupujeme, hledíme primárně na to, abychom neplatili více, než je nutné. Jsou situace, kdy si dokonce lze říci o slevu. Může to být při koupi auta, ale také při koupi bytu. Ne vždy to platí. Zatímco v minulosti převyšovala nabídka poptávku, dnes je to spíše naopak. I když u soukromých prodejů nemusí být možná sleva problém, u developerských projektů už to může být komplikace. Proč? Jelikož jdou na odbyt a zájemců je více než dost.
21.03.2016

Dvougenerační bydlení – ano či ne

Pokud už máte jasno jak by mělo vypadat vaše nové bydlení a váš plán zahrnuje takzvané dvougenerační bydlení, podívejte se spolu se mnou na několik výhod, ale i nevýhod. Předně musím uvést, co vlastně daná možnost zahrnuje. Už samotný název napovídá, že jde o soužití dvou generací lidí. Nejčastěji jde o mladý pár, který žije ve stejném bytě, nebo domě s rodiči jednoho s partnerů. A i když mnoho lidí tuto možnost automaticky zavrhuje, musím říci, že ne vždy je zcela tak špatná, jak si myslíme.
03.03.2016

Neexistující nemovitosti- najdete jich více než dost

Nejenom, že se s tím setkávám sám, v rámci své praxe a procházení jednotlivých inzerátů na realitních serverech. Setkává se s tím i řada mých klientů, kteří nakonec raději využijí mé služby, jelikož nemají nervy na jednání s podvodníky z řad mých „kolegů“. O čem konkrétně mluvím? O nabídce neexistujících nemovitostí. Něco, co zpočátku začínalo jako zajímavý a nevinný pokus o marketingovou strategii se dnes stává velmi využívaným nešvarem.
02.02.2016

Návrh na vklad do katastru – jak ho správně podat

Kupujete nemovitost a vše jste dotáhli až do bodu, když už jste podepsali samotnou kupní smlouvu? Mnoho lidí se domnívá, že právě v tuto chvíli se stávají novými vlastníky. Zde ale musím dodat, že tomu tak není. Jak říkám svým klientům, plnohodnotným majitelem nemovitosti se stáváte až ve chvíli, kdy je vše zapsáno do katastru nemovitostí. S tím je třeba počítat a tak je třeba provést samotný vklad co možná nejdříve. Jedině tak eliminujete možné problémy, které mohou vzniknout právě v tomto meziobdobí.
22.01.2016

Pravomoci společenství vlastníků, hlasování, a vše okolo

Pokud koupíte byt, můžete se ihned potom stát členem společenství vlastníků, tedy členem SVJ. Abych byl konkrétní, povinnost dané společenství založit vzniká v každém bytovém domě, kde je minimálně 5 bytových jednotek v osobním vlastnictví a to minimálně 3 různých vlastníků.
13.01.2016

Podlahová plocha bytu – velmi často údaj, který nesedí

Pokud jsme férovými lidmi, velmi často předpokládáme, že se bude férově chovat i osoba druhá. Třeba v situaci, kdy se rozhodneme kupovat nemovitost. Od současného majitele očekáváme, že nebude zakrývat vady a bude jednat narovinu. Za dobu své praxe jsem se setkal s řadou situací, které bohužel ukázaly, že ne každý prodejce jedná správně a férově. Mnohdy dokonce falšoval dispozice bytu, a to s ohledem na jeho podlahovou plochu.
06.01.2016

Převod družstevního bytu do OV- jak postupovat

V dřívějším článku o převodu družstevního bytu do osobního vlastnictví jsem se zaměřil na několik možných rizik a problémových situací. Nyní se podíváme již konkrétně na to, jak v daných případech nejlépe postupovat.
29.12.2015

Jak ušetřit za topení

Jako správce několika bytových domů se velmi zajímám o to, aby provoz těchto domů byl co nejekonomičtější a svým nájemníkům mohl nabídnout příjemné bydlení za nižší cenu. Co se týče energií, tak za vytápění svého bydlení utratíme nejvíce. I kvůli dnešním cenám vám poradím pár jednoduchých kroků jak topit efektivně a u toho ušetřit své peníze.
15.12.2015

Družstevní byt a převod do osobního vlastnictví

I když má koupě družstevního bytu celou řadu výhod, nesmíme zapomínat také na několik možných rizik. Pokud se na ně podívám konkrétně, je v první řadě problémem situace spojená s převodem bytu do osobního vlastnictví. Ne všechna družstva dnes fungují tak, jak fungovat mají. Proto vám přináším v daném směru hned několik dobrých rad. Ty oceníte ve chvíli, kdy máte v plánu družstevní byt koupit a chcete v budoucnu eliminovat problémy.
30.11.2015

Kupujeme byt s nájemníkem – je to dobrá volba?

Najít ideální nemovitost není vždy jednoduché. Často se na mě obracejí klienti, kteří již ztrácejí naději, že vysněnou nemovitost najdou. Společnými silami však dokážeme vyhledat takovou nemovitost, která jim vyhovuje a kterou je ochoten její majitel prodat. V některých případech to ale může mít háček – v nemovitosti je nájemník.
17.11.2015

Víte, že družstevní bydlení je nejlepší

Pokud se podíváme na současnou nabídku nemovitostí, máme možnost jít dvěma hlavními cestami. Ta první je spojena s možností využít bytů, které jsou již v osobním vlastnictví a tak jsou určeny k okamžitému prodeji. Stáváme se tedy jejich přímými vlastníky. Druhou cestou je koupit byt družstevní. Ty se aktuálně stávají opět oblíbenými variantami a řada developerů s nimi ve svých projektech počítá. Proč?

Nejnovější poptávky